Laposférgek

Csoport férgek

Tartalom

  A törzs és az endozoikus fajok csoport férgek itt eltekintünk. A szabadonélő laposférgek szabad szemmel látható képviselői közül mutatunk be jellemző és gyakori hazai fajokat. Osztály: Turbellaria — Örvényférgek Csillós epidermiszük van, a Catenulida rend kivételével a hámban nyálkapálcák rhabdit helyezkednek el amelyek kilövellhető tartalma nyálkaréteget képez, amely védekezésre és zsákmányszerzésre szolgálhat. A bélcsatorna fejlett, a szájnyílás a többnyire a kiölthető, embrionális előbél eredetű garatba vezet, majd onnan a vakon végződő középbélbe. A középbél lehet egy vagy többágú, egyes csoportokban látható vakzsákokba vezet, máshol ezek hiányoznak.

  Teljes szövegű keresés Férgek Ismét egy olyan állatcsoport, csoport férgek a mai korszerű, a származástani kapcsolatok alapján rendszerező állattanban már nem szerepel. Mivel azonban csoport férgek célja a legfontosabb és leginkább szembetűnő hazai állataink bemutatása, mindenekelőtt azokat az állatokat ismertetjük, amelyekkel az ember mindennapi csoport férgek vagy a természetet járva leggyakrabban találkozik.

  csoport férgek

  Gyakori hazai örvényférgek a tejfehér és a gyászos planária A legegyszerűbb szervezetű férgek a csoport férgek Platyhelminthes állattörzsébe tartoznak. Mivel szervezetük nemcsak egyszerű, hanem igen sok esetben az élősködő életmóddal összefüggő másodlagos egyszerűsödéseket is mutat, csoport férgek rokonsági viszonyaik, törzsfejlődési kapcsolataik eléggé homályosak. Korszerű rendszerezésük finomságaival, vagy vitás kérdéseivel ezért itt, most nem is törődünk, hanem a gyakorlati szempontból fontos csoportok és fajok bemutatására korlátozzuk figyelmünket.

  az emberek parazitaellenes gyógyszerek besorolása

  A májmétely Régebben, főleg nedves, mocsaras legelőkön tartott juhokban és szarvasmarhákban gyakori volt a májmétely Fasciola hepaticaamely a máj károsításával és az epevezeték elzárásával csoport férgek állatok elhullását okozza. Emberben is előfordulhat, ha fertőzött állat máját nem kellően átsütve fogyasztja.

  élő egészséges parazita kezelés hogyan lehet megszabadulni a bika szalagféregtől

  Ennek a fajnak a köztesgazdája a Lymnaea truncatula nevű apró mocsári csiga. A petéből létrejövő miracidium csillós lárva ebbe az állatba hatol be, itt leegyszerűsödve ún.

  Benne ivartalan úton nagyszámú embrió jön létre a következő, már szabadon élő paraziták fóruma a farkos cercaria lárváké.

  milyen tabletták tisztíthatják a paraziták testét

  Ezek a lárvák faroknyúlványukkal a vízben szabadon úsznak, majd a csoport férgek növényzeten megtapadva betokozódnak. A legelő állatba ezek a betokozódott cercarialárvák kerülhetnek be, amelyekből a végleges gazda szervezetében kialakul az ivarérett féreg.

  csoport férgek a baba férgektől hány

  Vannak azonban még bonyolultabb nemzedékváltakozású mételyek. Ilyen pl. Ennek első köztesgazdája egy szárazságtűrő csigafaj Helicellaa belőle kirajzó cercariák egy második köztesgazdába: valamilyen hangyafajba kerülve ún.

  gyógyszer gyermekek férgek megelőzésére algoritmus

  Ennek hatására a hangya rágóival görcsös testtartásban fűszálra kapaszkodik, a legelő állat a fűvel együtt leharaphatja. Így kerül a metacercaria a végleges gazdaállatba, ahol ivarérett féreggé fejlődik.

  A mételyfertőzések ma már nálunk eléggé ritkák, a lándzsásmételykór egyes Földközi-tenger környéki, külterjes juh- és kecsketartó vidékeken gyakori.