Paraziták segíthetnek az erdők megmentésében | hu

Erdei paraziták

Tartalom

  Zombivá változtatja áldozatát az új gombafaj Egy bizonyos cukorbogárfélének több száz, ha nem több ezer fonálféreg lakik a gyomrában, de békében megélnek egymás mellett — sőt, a paraziták még abban erdei paraziták segítenek a bogaraknak, hogy több korhadt fát egyenek, ami jót tesz az erdő ökoszisztémájának, és egészségesebbé teszi a talajt, írja a Science News.

  Az Odontotaenius disjunctus cukorbogarak viselkedését igencsak megváltoztatja az, ha fonálférgek laknak a gyomrukban. Jellemzően az ilyen állatok százalékában találhatók meg ilyen paraziták, ami jó hír az észak-amerikai erdők számára.

  erdei paraziták diftillobothriasis fagy

  A Georgiai Egyetem kutatói megfigyeltékhogy azok a bogarak, amelyeknek erdei paraziták fonálféreg-lárva élősködik a testében, sokkal több korhadt fát fogyasztanak, erdei paraziták rengeteget segít az erdők tápanyag-körforgásában.

  A kutatók begyűjtöttek néhány cukorbogarat az egyetem környékéről, korhadt fát adtak nekik, és megfigyelték, hogy mely állatok esznek és emésztenek meg több fát, és melyeknek több az ürülékük, ami gyakorlatilag segít trágyázni az erdők talaját, ezzel segítve a fák és egyéb növények tápanyagellátását.

  erdei paraziták

  A jobb oldali a fertőzött bogár. Fotó: Georgiai Erdei paraziták Kiderült, hogy azok a bogarak, amelyek szervezetében megtalálható erdei paraziták a féreg, 15 százalékkal több erdei paraziták fát fogyasztottak, mint a parazitamentes társaik.

  A kutatók azt is megfigyelték, hogy ezek a példányok jellemzően nagyobbak is voltak a többieknél, valószínűleg pontosan a megnövekedett táplálékigény miatt.

  erdei paraziták gyermekek kezelése a pinworm worms tablettákból

  A bogaraknak semmi hátrányuk nem származik abból, hogy fonálférgekkel élnek együtt, a paraziták a testnedveiket szívják, ami maximum annyiban hátráltatja a kitinpáncélosokat, hogy kevesebb energiájuk van. A következő lépés valószínűleg az lesz, hogy a kutatók megfigyelik, vajon hogyan viselkednek ugyanazok a rovarok a fertőzés előtt és után.

  Teljes szövegű keresés Emberi élősködők Sokkal ismertebbek és fontosabbak azok a fajok, amelyek köztesgazdája is emlősállat.

  Ezzel ki lehet majd zárni azt, hogy esetleg azért fertőződnek meg a férgekkel, mert már eleve többet esznek. A kutatás egyébként azt hivatott bebizonyítani, hogy a paraziták ugyanolyan fontos részei az ökoszisztémának, mint a többi állat.

  giardia uomo cane hogy néz ki a székben lévõ ostorférge

  Nagy Nikoletta korábbi cikkei.