Navigációs menü

Féreg szakaszai. Laposférgek

Tartalom

  Általános testfelépítés[ szerkesztés ] A laposférgek egyszerű szerveződésű szövetes állatok. Fejlődésük a bélcsíra állapotban megrekedt, tehát ekto- és endodermájuk már kialakult, sőt már a mezoderma kezdeményei is fellelhetők bennük.

  Sáfár Zsófia Mássz velünk a Himalájában! Az állatvilágban szép féreg szakaszai akadnak olyan teremtmények, melyek bámulatos ügyességgel képesek regenerálni egyes sérült testrészeiket.

  féreg szakaszai típusú férgek az emberi pinwormsben

  Féreg szakaszai gyíkfélék például könnyen visszanövesztik leesett farkukat, a medúzák pedig akár azt is túlélik, ha félbevágjuk őket. A Harvard Egyetem tudósai egy nemrégiben publikált kutatás ban — melyről a SlashGear  számol be — férgeket vizsgáltak annak érdekében, hogy megtalálják ezen fantasztikus regeneratív képességekért felelős géneket.

  Ki-be kapcsolódnak a regenerálódásért felelős gének A kutatók a Hofstenia miamia elnevezésű csíkos féreg génállományát vették alaposabban szemügyre, mely testének jelentős részét képes pótolni egy esetleges féreg szakaszai követően.

  fül parazita kezelése mi a necatorosis?

  A kutatók sikeresen izoláltak egy nem kódoló DNS-szakaszt, mely az ún. Féreg szakaszai a gének számtalan különböző folyamatot irányítanak, pontosabban ki-be kapcsolják azokat az egyéb géneket, melyekre a féreg sejtjeinek a regenerációhoz szükségük van.

  Képes regenerálni féreg szakaszai sérült testrészét.

  féreg szakaszai

  Jelen kutatás volt az első, ahol a tudósok képesek voltak egy teljes DNS-szekvencia izolálására a vizsgált féregfaj esetében. Megfigyeléseik alapján a féreg genomjának mintegy tizennyolcezer különböző szakasza megy keresztül valamiféle változáson a regenerációs folyamat közben.

  Az igazán különleges nem az, hogy ezek a folyamatok ki-be kapcsolhatók, hanem hogy ezek a gének az emlősök esetében, sőt az embereknél is megtalálhatóak. Vajon, ha sikerülne féreg szakaszai az emberi génállomány megegyező szakaszait aktiválni, képesek lehetnénk a szuperhősökhöz hasonlóan villámgyorsan felgyógyulni a súlyos sérülésekből? Ez egyelőre természetesen még sci-fi kategória, de legalább most már a folyamat genetikai hátterét értjük.

  féreg szakaszai

  Ne maradj le semmiről!