Masszív féreglyuk lehet a Tejútrendszerben

Féregjarat csillagaszat, Utazás téren és időn át

Tudományos szimulációnak már jó az Interstellar molnarlaszlo csillagászat A fekete lyukak és féregjáratok szakértőjeként féregjarat csillagaszat óta foglalkozott egy olyan film ötletével, amely ezeknek a rejtélyes égitesteknek a tulajdonságait használná fel. A lehetőségek tárháza igen féregjarat csillagaszat a féregjáratok hipotetikus átjárók a téridő távoli pontjai között, a fekete lyukak pedig mindenféle szédítő féregjarat csillagaszat bírnak, idődilatációtól eseményhorizontig.

Tartalomjegyzék

Társa is volt ebben a munkában, a filmproducer Lynda Obst személyében. Kicsi a világ: Thorne és Obst évtizedekkel korábban egy Carl Sagan által összehozott vakrandin találkoztak először.

Thorne javasolta később Sagannak a féregjáratot a Jodie Foster-féle Contact alapjául szolgáló regénybe. Spielberg végül aztán ment, egy újabb Nolan féregjarat csillagaszat, Christopher, pedig jött, és együtt átdolgozták a forgatókönyvet. Ebből lett végül az Interstellar magyar címe Csillagok között, itt nézhető egy előzetes. Kip Thorne. Fotó: Joseph Puhy. Chris Nolan szerette volna minél jobban megérteni a film tudományos hátterét, ezért konzultálni kezdett Thorne-nal. Az új forgatókönyvben — spoiler alert!

Óriási lehet a féregjárat

Maradtak a féregjáratok. Sőt, van a forgatókönyvben egy fekete lyuk is. Ami egy újabb kérdést hozott magával: Hogyan néznek ki ezek? Mármint nem vizuáleffekt-bullshit féregjarat csillagaszat, hanem tényleg?

Nolannek a leghalványabb fogalma sem volt róla, de tudta, kinek lehet. Felhívta Kip Thorne-t, hogy hajlandó lenne-e segíteni a Double Negative cégnek, megadni a szükséges egyenleteket a vizuális effektek kiszámításához.

A féregjárattal kezdték a munkát. Thorne az alapoktól, az Einstein-féle téregyenletektől indult, és hamarosan tudományos cikkekkel versengő bonyolultságú jegyzeteket küldött a Double Negative-nak, akik belepakolták azokat a szerverfarmjukba. Az eredmény lenyűgöző volt: mint egy kristálygömb, amelyben tükröződik az egész Univerzum, egy gömbszerű lyuk a téridőben. A sikeres próba után nekifogtak a fekete lyuknak. Thorne egy közel fénysebességgel forgó égitest körüli téridő féregjarat csillagaszat vezette le.

A számításokhoz újra kellett írni az egész renderelő szoftvert is. Hagyományos esetben a szoftver a féregjarat csillagaszat egyenes vonalak mentén követi, az ilyen objektumok körül féregjarat féregjarat csillagaszat maga a téridő is görbült, a fény pedig követi ezt a görbületet. A bonyolult fizika miatt voltak olyan képkockák, amelyeket órán át számoltak a féregjarat csillagaszat, és összesen terabájt adatot gyártottak le a filmhez.

Így torzítja el a fekete lyuk a fényt maga körül. Forrás: Kip Thorne.

Így működik a Világegyetem / Gyilkos csillagok S05E05

De nem volt elég csak féregjarat csillagaszat fekete lyukat modellezni. Önmagában a fekete lyuk csak egy sötét korongnak féregjarat csillagaszat, amely körül furcsán féregjarat csillagaszat az égi háttér, de Nolan szerette volna hangsúlyozni, hogy ez valójában egy gömbszerű égitest. Szerencsére a fekete lyukak nem csak a fényt térítik el.

Megjegyzés: a fekete lyukak nem holmi égi porszívók: ezek is csak gravitációval működnek, mint minden csillag és bolygó. Csak azt szippantják be magukba, ami túl közel kerül az eseményhorizonthoz. Ha van anyag, vagyis gáz és por a fekete lyuk körül, fereg infuzio parazitakbol tulajdonképpen miért ne lenne, akkor az egy forró, forgó korongba rendeződik.

Navigációs menü

Ilyen akkréciós korongokat sokfelé látunk csillagok körül is. Elhelyeztek hát egy teljesen féregjarat csillagaszat, világító korongot is a fekete lyuk körül, és féregjarat csillagaszat a gombot. Az eredmény pedig ismét lenyűgöző lett. A korong elhajló fénye egy glóriát rajzolt ki a fekete lyuk körül. A Double Negative emberei féregjarat csillagaszat addig valamilyen bugra gyanakodtak a kódban, amíg Thorne meg nem látta a végeredményt.

De nem volt semmiféle szoftverhiba: a korong tényleg többszörösen elhajolva látszik a fekete lyuk körüli, eszelősen görbült téridőben. A fényudvar természetes következménye volt a beadott matematikának, csak épp senki nem ismerte fel, amíg ténylegesen le nem modellezték.

Masszív féreglyuk lehet a Tejútrendszerben

Így lett a sima CGI-ből tudományos szimuláció. A végén Féregjarat csillagaszat megkapta, amit akart, egy esztétikus, mozivászonra való feketelyuk-ábrázolást. De Kip Thorne sem panaszkodhat: úgy véli, legalább két tudományos publikációt ki tud hozni a szimuláció eredményeiből.

Még nem tudjuk, tényleg olyan féregjarat csillagaszat film lesz-e az Interstellar, ahogy azt az előzetesek és Nolan eddigi munkái sejtetni engedik és ez a téma különben is a Geekz asztala. A látványra nem lesz panasz, a képek alapján fantasztikusan fognak kinézni az űrbéli jelenetek. De itt valójában többről van szó, mint puszta szépségről.

Nolan és Thorne olyasmit mutat majd nekünk a fekete lyukakról, ami — a ami tudásunk alapján, legalábbis — ténylegesen igaz. Forrás: Wired. Az alábbi videón Thorne, Nolanék és a Double Negative munkatársai beszélnek a közös munkáról, illetve féregjarat csillagaszat render is feltűnik.