Először látható, hogyan hatol a sejtbe a malária kórokozója

Maralia paraziták, A malária előfordulása

Az éghajlatváltozás maralia paraziták a világ minden tájára eljuthat a malária Jeki Gabriella A Penn State és az Exeter Egyetem új tanulmánya szerint alacsonyabb hőmérsékleten a maláriaparazita gyorsabban kifejlődik a szúnyogokban, mint azt valaha gondolták volna. Az eredmények azt mutatják, hogy még az enyhe éghajlatváltozás is növeli több százezer embernél a malária kockázatát a világ olyan területein, ahol a betegség jelenleg nincs jelen.

A szúnyoginvázió és a madármalária kutatása megmutatja, hogy mivel jár a klímaváltozás

Az új eredmények megkérdőjelezik a korábbi elméleteket A Penn State és az Exeter Egyetem új tanulmánya a globális éghajlatváltozást okolja a malária terjedéséért. Az emberre irányuló malária átviteli sebessége határozottan függ a szúnyogok fejlődésének idejétől — magyarázta Matthew Thomas, a Penn State Egyetem ökológiai maralia paraziták professzora.

Maláriaszúnyog Anopheles. Forrás: Wikimedia Commons A korábbi tanulmányok szerint a maláriaszúnyogok lárvái egyszerűen maralia paraziták tudnak elég gyorsan fejlődni a hűvös éghajlaton ahhoz, hogy képesek legyenek megfertőzni az embereket.

  • A pinworms életre kelnek
  • A felszívott sejtek melozoid sejtek először egy ivaros szaporodási folyamaton mennek át gametogóniamely során mikro- és makro gaméták keletkeznek.
  • Index - Tudomány - Már úton vannak hozzánk az új paraziták
  • Az éghajlatváltozás miatt a világ minden tájára eljuthat a malária
  • Immunológia | Digitális Tankönyvtár
  • Trichomonas urogenitális r.
  • Először látható, hogyan hatol a sejtbe a malária kórokozója

Az akkori elmélet azt bizonygatta, hogy a maláriaszúnyogok életciklusa lényegében hosszabb időt vesz igénybe, mint a fertőzés esetleges terjedése. Ez a kutatás azonban csaknem egy évszázaddal korábban készült, amelyben csupán egyetlen, orosz szúnyogfajt vizsgáltak. A jelenlegi eredmények viszont megkérdőjelezi ezt a maláriabiológiában régóta fennálló modellt. Természetes körülményeket szimuláltak A csapat Anopheles stephensi-t és Anopheles gambiae-t, a világ két legfontosabb maralia paraziták vizsgálta.

maralia paraziták

Ezeket a rovarokat a laborban különböző hőmérsékleten Celsius fok tartották és megnézték, hogyan fejlődik a parazita. A kontrollcsoport tagjainak 27 Celsius fokot kellett kibírniuk.

gambar reproduksi nemathelminthes

Utóbbi az a hőmérséklet, ahol a malária átvitele a legmagasabb. A vírus szúnyogcsípéssel kerülhet a vérárambaForrás: Photographer: James Gathany A kutatók a napi átlagos hőmérsékletet folyamatosan változtatták, hogy szimulálják az olyan, természetes körülményeket, mint például a nappal-éjszaka változásait és más eseményeket.

Összesen 56 napig figyelték a rovarokat.

maralia paraziták féreg gyógyszer gyermekeknek szirup

Arra jutottak, hogy a maláriaparazitának mindössze 31 napra volt szüksége ahhoz, hogy kifejlődjön, és a melegebb hőmérséklet egyértelműen elősegítette a gyorsabb növekedését. A melegedő időjárási viszonyok mellett a maláriaszúnyogoknak mindössze 27 napra volt szükségük. A paraziták fejlődési üteme egyre gyorsul Maralia paraziták eredményeink azt mutatják, hogy még a legkisebb hőmérsékleti növekedés is drasztikusan növelheti a malária fertőzésének előfordulását, mivel a paraziták sokkal gyorsabban fejlődnek ezeknél az alacsonyabb hőmérsékleteken, mint korábban becsülték — mondta Jessica Waite, a Penn State vezető kutatója.

Az új eredmények megkérdőjelezik a korábbi elméleteket

A szúnyogok egyfajta élő injekcióstűként viselkednekForrás: Maralia paraziták Burnett Times Waite szerint ez azt is jelenti, hogy Afrika és Dél-Amerika magasabb vidékein élő emberek milliói válnak kiszolgáltatottá a malária fertőzésének, mivel az éghajlatváltozás miatt enyhén növekedik az átlagos hőmérséklet ezeken a területeken. Maralia paraziták fertőző maláriaszúnyogok ugyanis olyan helyekre is eljuthatnak, ahol a betegség eddig nem jelent meg.

parazitaellenes gyógyszerek felnőttek számára paraziták idegesítés korona

A kutatók eredményeiket a Biology Letters tudományos folyóiratban publikálták.