Kelkáposzta-főzelék

Kelkáposzta. Így turbóz fel vitaminokkal a kelkáposzta

Tartalom

  Brassica sabauda A kelkáposzta egyike az úgynevezett "nemszeretem" zöldségeknek. Bár tápértéke jóval jelentősebb, mint a fejes káposztáénak, de a főzés közben keletkező jellegzetes íze és illata miatt kevésbé népszerű alapanyag.

  A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában.

  Szemet gyönyörködtető egészséges köret - Az édesburgonya és kelkáposzta tökéletes párost alkotnak A magyar konyha kedvenc egytálasai a főzelékek, mind a klasszikus receptek hagyományosan tálalva, mind az kelkáposzta, egészséges verziók. Mindegy, melyik mellett döntünk, az étkezőasztalnál elismerő pillantásokat fogunk kapni.

  A régi kelkáposzta ismeretlen volt; valószínűleg itáliai származású, a feljegyzések szerint Savoyából vagy annak környékéről származik, a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik. Ma minden világrészben ismerik és termesztik. Magyarországi termesztési tájai elsősorban Mohács és Szentes környéke, kelkáposzta más övezetekben is foglalkoznak vele, és a kiskertek, fóliás gazdaságok kedvelt zöldsége is.

  Kelkáposzta nagyon másképp Táfelspicc Bemutatunk tíz meglepő és szuper receptet kelkáposztával.

  Mohács környékén áttelelő kelkáposztát is termesztenek, ezek zöld leveleit a hóból is lehet szedni. Jelentős vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett béta-karotint is tartalmaz, főleg a külső haragoszöld takaró-levelek.

  Rossz beidegződés, hogy ezeket automatikusan eltávolítjuk, és kidobjuk, pedig az kelkáposzta levélnyelét kivágva, ugyanúgy szeletelhetjük, mint a növény többi részét, bár érdemes külön főzni a külső és a belső kelkáposzta leveleket.

  A kelkáposzta vitamin- és ásványi anyag tartalmát leveleinek zöld színe határozza meg. Óriási C-vitamin mennyiség van benne A kelkáposzta sokszor keverendő többi rokonával — fejes káposzta, leveles kel, kínai kel, vörös káposzta — de mégis különbözik mindtől. A kelkáposzta íze annál jellegzetesebb, minél sötétebb a levele.

  A szárazságot kelkáposzta a hideget elég jól bírja, ezért a termesztése biztonságosabb, mint a fejes káposztáé. Fehérjében dúsabb, tápanyagtartalma kelkáposzta, ugyanakkor könnyebben emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrokat, mint a fejes káposzta.

  kelkáposzta

  Remek csonterősítő, gyulladáscsökkentő szer. További kelkáposzta, hogy nátriumban szegény, és g-nak alig 30 kcal az energiatartalma, tehát diétázok is bátran fogyaszthatják.

  kelkáposzta gyerek helmintikus invázió jelei

  Az elkészítési kelkáposzta szűkösebbek, kelkáposzta a fejes-káposztáé, hiszen sem nyersen salátának, sem télire, savanyításra nem használható. Leveleit, sőt az egész egyéves növényt használják fel ételek ízesítésére - kelkáposzta egy jó húsleves szinte elképzelhetetlen nélküle.

  Köménnyel fűszerezve, krumplival együtt főzve finom lesz belőle a főzelék is, és darált hússal, pörköltmaradékkal, morzsával, tejföllel, stb. A kömény talán a leginkább hozzáillő fűszer.

  hogyan lehet ezt kihozni a férgekből