I. OSZTÁLYCSOPORT: HENGERFÉRGEK (NEMATHELMINTHES)

Nemathelminthes osztályok, Puhatestűek

A csigákat és a kagylókat egy kalap alá fogva, nem zavartatjuk magunkat az által a tény által, hogy az egyiknek feje van s azon tapogatói és szemei, a másikon meg hiába nemathelminthes osztályok a fejnek megfelelő testrészt.

Anatómiai—élettani sajátosságaik[ szerkesztés ] A húrférgek hosszú testű, többé-kevésbé merev, húrszerű férgek; elérhetik az 1 m-es hosszúságot is. Testüket vastag kutikula fedi, amely alatt ún. A hipodermisz sokszögletű sejtek egyetlen rétegéből áll. Alatta van a bőrizomtömlőamely csak hosszanti izmokat tartalmaz.

Az a körülmény, hogy az ehető csigának háza is van, még a laikust sem zavarja abban, hogy az úton mászó házatlan csigában az előbbinek közeli rokonát nemathelminthes osztályok. A tengerparton meg arra nyílik alkalom, hogy az új alakoknak egész sorával ismerkedjünk meg, de itt is nagyon hamar rájövünk arra, hogy mely állatok tartoznak ezeknek a csoportjába s nem igen tévesztjük össze őket más csoportokba tartozókkal, mondjuk gerincesekkel, nemathelminthes osztályok, vagy éppen férgekkel.

gyermekek helmintikus fertőzésének diagnosztizálása Intox parazita kezelés

Bár sok puhatestűn megkülönböztethető a fej és a törzs, azonban egész testük, a magasabbrendűekéhez viszonyítva, mégis sokkal darabosabb és egyáltalában nem nemathelminthes osztályok fel rajta az a tagoltság, vagy csak az arra való törekvés is, amely felismerhető az ízelttestű állatok szervezetén vagy a gerinceseken is abban, hogy tagolt gerincoszlopuk és törzsükhöz ízülettel kapcsolódó végtagjaik vannak. A puhatestűekben nincsen meg az alaknak az a határozottsága, amelyet a gerinceseknek belső csontos vázuk, az ízeltlábúaknak pedig szilárd bőrvázuk ad meg.

Tartalomjegyzék

Igaz, hogy a nemathelminthes osztályok csigának és kagylónak nagyon szilárd háza van, azonban az csak ház, melyet bár a test maga választ ki, de azért mégis csak olyan lazán függ vele össze, hogy nem is hasonlítható a külső vagy a belső vázhoz. Ez az utóbbi valódi alkotórésze a szervezetnek a szó legszorosabb értelmében: a csontok növekszenek és táplálkoznak; a rovart nem lehet kivenni a bőrvázából; ha a rák páncélja nem alkotja többé nemathelminthes osztályok részét a szervezetének, tulajdonosa leveti azt s újat nemathelminthes osztályok helyette.

A puhatestűek nem nőttek össze ilyen belsően a házukkal. Ez utóbbi váladéka a szervezetnek, amely vastagodhatik újabb rétegeknek a régiekhez való hozzáadásával, növekedhetik azzal, hogy szabad szélén újabb részek rakódnak hozzája, ha megsérül, a szó valódi értelmében ki is foltozható, féregtelenites hazilag az állat testével csak egy vagy egynéhány szűkreszabott ponton függ össze valójában, és mivel az nemathelminthes osztályok anyagcseréjében nem vesz részt, holt anyag.

Így tehát ha tisztába akarunk jönni a puhatestűek általános alkatával, azok után kell igazodnunk, melyeknek egyáltalában nincsen házuk, a többieket pedig pőrére nemathelminthes osztályok vetkőztetnünk.

nemathelminthes osztályok

S akkor látjuk, hogy tagolatlan, gyakran nagyon esetlen állatok, melyeknek eredetileg részarányos szervezete utólag részaránytalanná lett. Bőrük csuszamlós és lágy s részben lemezes vagy köpenyszerű redőbe vagy redőkbe nyúlt meg, melyek a testet részben vagy egészben beburkolják.

I. OSZTÁLYCSOPORT: HENGERFÉRGEK (NEMATHELMINTHES)

Mi sem könnyebb, mint a puhatestűeknek erről az alaptulajdonságáról saját szemeinkkel is meggyőződést szerezni. Mikor a csiga visszahúzódik a házába, láthatjuk, hogy egy vastag bőrlebeny ráborul az állat visszahúzódó fejére: ez az úgynevezett köpenynek egy része. Ha a kagylót kivesszük a héjából, azt tapasztaljuk, hogy testét teljesen beburkolja mindkét oldalról egy-egy bőrredő, s ezek sem mások, mint a köpenynek két fele.

nemathelminthes osztályok

A házat a köpeny választja ki, különösen annak szabad szélei. Ha az elmondottakhoz még hozzáfűzzük, hogy a legmagasabbrendű puhatestűeknek nem ritkán 1 m, sőt 2 és több, esetleg még 6 m-nél is hosszabb, óriási testén majdnem olyan tökéletes érzékszervek vannak, mint amilyenek a magasabbrendű gerincesekéi, és hogy erejük is méltó a nagyságukhoz, de viszont olyan aprók is vannak közöttük, melyeket csak a nagyítóval lehet meglátni, némely alakjuk meg szinte nemathelminthes osztályok is csigának vagy kagylónak, hanem inkább valami nemathelminthes osztályok látszik, nem is igen várhatjuk, hogy ezeknek az állatoknak a szervezetét, életmódját és előfordulását egységes képben rajzolhassuk meg.

Navigációs menü

Miután a test külső védőszerveinek a fontosságát már kiemeltük, mindjárt utánuk egy másik nagyon fontos szervükről, az idegrendszerről kell megemlékeznünk. A puhatestűek idegrendszere gömbded- vagy csomóalakú úgynevezett idegdúcokból és az azokat egymással összekapcsoló idegfonatokból áll.

szivfergesseg elleni gyógyszer

Vele a test távolabbi részeiben szétszórt dúcok szintén idegfonatok közvetítésével függenek nemathelminthes osztályok. Az érzékszervek fejlettsége általában nemathelminthes osztályok állat fejlettségétől, valamint életmódjától és tartózkodási helyétől függ.

Így, hogy csak egy példát említsünk, csak nagyon kevés kagylónak vannak szemei: nekik nem kell a zsákmányra leskelődniök, mivel táplálékukat testük bizonyos részeit borító csillók mozgása tereli a szájukba.

Account Options

Ellenben a csigáknak, és főként a nagyon tökéletes szervezetű és veszedelmes rabló lábasfejűeknek maguknak kell megkeresniök a táplálékot s ehhez természetesen látószervekre, szemekre van szükségük. Majdnem valamennyi puhatestűnek jólfejlettek a táplálószervei. A magasabbfejlettségű csoportok tagjainak, nevezetesen azoknak, melyek szilárd táplálékot aprítanak szét, nagyon sajátságos és feltűnő rágószerveik vannak, amelyeket újabban éppen olyan sikeresen felhasználnak a rendszerezés céljaira, mint az emlősök fogazatát.

Filum Nemathelminthes

Véredényrendszerük hajtószerve és középpontja, a szív, kamrából és egy vagy két, kivételesen négy pitvarból áll. A nemathelminthes osztályok megtisztult vér ez utóbbiakba lép be, hogy onnan a kamrán keresztül eljuthasson a test valamennyi részébe és vihesse magával az nemathelminthes osztályok tápláló anyagokat.

nemathelminthes osztályok

A lélekzőszervek, többnyire kopoltyúk, szintén jólfejlett szervek szoktak lenni és változatos fejlettségüknél fogva szintén különösen alkalmasak arra, nemathelminthes osztályok segítségül vegyük őket akkor, mikor az állatok csoportosításáról van szó.

Rendesen hatalmas fejlettségűek szoktak lenni a faj fennmaradását biztosító szervek, az ivarszervek vagy szaporítószervek. Kialakulásuk nagyon különböző és gyakran eléggé bonyolult. Nem ritkák közöttük a hímnősek, vagyis az olyanok, melyeknek a szaporítószervei petéket és hím csirasejteket termelnek egyszerre, tehát azok egyidejűleg hímek is, meg nőstények is, azonban éppen olyan gyakori az is, hogy külön hímjeik és nőstényeik vannak.

Anatómia[ szerkesztés ] A puhatestűek elsődlegesen kétoldalian szimmetrikusakami ősi pleziomorf jelleg, de bizonyos csoportjaik másodlagosan elvesztették ezt a tulajdonságukat. Testük szeldeletlen, habár a Monoplacophora és Polyplacophora csoportokon megfigyelhetők a szeldeltség jeleinek vélhető jegyek. Több olyan tulajdonság nemathelminthes osztályok van azonban, ami egy-egy kivételt leszámítva, általánosságban jól jellemzi a puhatestűeket. A köpeny minden puhatestűben megtalálható a test dorzális részén, legfontosabb feladata a szilárd váz vagy tüskék kiválasztása. A terjedelmes, izmos láb is általános, kivéve a féregcsigáknálahol redukált vagy teljesen hiányzik, a fejlábúaknál pedig erősen módosult.

Fejlődésük is különböző, mert míg egyesek közvetlenül fejlődnek, vagyis a petéből kibúvó fiataljaik lényegesen nem térnek el a felnőtt egyénektől, addig mások közvetve, lárvák útján fejlődnek. A természet érdekes alkotásai iránt érdeklődők már évszázadok óta nagy szeretettel gyüjtik a csiga- és kagylóhéjakat, gyönyörködve azok csodálatos alak- és színgazdagságában.

Ma nemathelminthes osztályok osztályok régen túl vagyunk ezen az egyoldalú állásponton; a nélkül, hogy lemondanánk a szép kagylógyüjtemény által nyujtott nemathelminthes osztályok, éppen annyira nem elégszünk meg ezeknek az ismeretével, mint ahogyan nem elégszünk meg pl.

helmint csepp az emberek számára mint felnottekben a fergek eltavolitasara

A puhatestűek törzsét összesen öt osztályra osztjuk fel. Ezek közül kétségtelenül a legfejlettebbek a lábasfejűek, azért követve eddigi rendünket, mi is ezekkel kezdjük a törzs ismertetését.

  1. Általános jellemzés Írta: Gelei József.
  2. Parazitaellenes tinktúra
  3. A trichinózis fertőző, vagy sem
  4. Brehm: Az állatok világa / HARMADIK ALTÖRZS: Gyűrűtlenférgek (Amera)
  5. Brehm: Az állatok világa / PUHATESTŰEK (Mollusca)